آموزش زبان ترکی برای کودکان حساسیتها، سختیها و چالشهای خاص خود را دارد چراکه ممکن است کودکان با کوچکترین اشتباه دلزده شوند و دیگر تمایلی به آموزش نداشته باشند. اگرچه یادگیری زبانهای دوم، سوم و چندم برای افراد همواره مشکلات و چالشهای متعدد و مختلفی به همراه دارد اما بر اساس تحقیقات متعددی که در این زمینه انجام شده است مشخص شده که بهترین و مناسبترین زمان برای یادگیری زبان دوران کودکی است. مغز کودکان برخلاف بزرگسالان قدرت و توانایی بسیار بیشتری دارد و میتواند اطلاعات بیشتری را در خود ذخیره کند. زبان ترکی از جمله زبانهایی است که امروزه در میان ایرانیان بسیار مورد توجه قرار گرفته است چراکه چندین استان کشور گویشوران این زبان هستند و کشورهایی همچون آذربایجان، ترکیه، قزاقستان مجارستان و از این زبان بهعنوان زبان رسمی خود استفاده میکنند.
بهصورت کلی بیش از ۲۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به زبان ترکی صحبت میکنند. در دنیای مدرن امروزی که مرزهای جغرافیایی محدودیتی برای انسان ایجاد نمیکنند یادگیری زبانهای دوم، سوم و … میتواند اهمیت بسیار ویژهای داشته باشد و افراد میتوانند برای هدفهایی همچون تحصیل، مسافرت، مهاجرت، گردشگری، تجارت و کسبوکار، ارتقای شغل و … به آموزش زبان بپردازند. یادگیری زبان از دوران کودکی میتواند مزایای متعددی داشته باشد و آموزش زبانهای بعدی را برای افراد سادهتر کند. در ادامه مطلب به بررسی نکات آموزش زبان ترکی برای کودکان پرداخته خواهد شد.
" مزیت های یادگیری زبان ترکی در کودکی "
نه فقط زبان ترکی بلکه یادگیری هر زبان دیگری به غیر از زبان مادری میتواند مزایای متعددی برای افراد داشته باشد. متأسفانه بسیاری از افراد تا دوران جوانی و بزرگسالی به اهمیت یادگیری زبان دوم، سوم و … پی نمیبرند و پیگیر آن نخواهند بود و قطعاً هرچقدر دیرتر برای آموزش اقدام شود چالشهای بیشتری پیش روی زبانآموز خواهد بود. از جمله بهترین مزایای یادگیری زبان ترکی در سنین پایین و دوران کودکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یادگیری زبان ترکی و هر زبان دیگری در دوره کودکی میتواند ذهن فرد را توسعه داده و به رشد آن کمک کند.
- کشور ترکیه و کشورهای همجوار ترکزبان آن دارای موقعیت جغرافیایی منحصربهفردی هستند و میتوانند بهعنوان یک دریچه ارتباطی با سایر کشورها شناخته شوند.
- یادگیری زبانهای جدید مانند زبان ترکی میتواند ظرفیت حافظه کودکان را به شکل قابلتوجهی افزایش دهد.
- آموزش زبان ترکی در سنین پایین به فرد کمک میکند راحتتر به جوانب آن تسلط پیدا کرده و در سنین بالاتر واضح و شیوا و بدون لهجه صحبت کند.
- ترکیه بهعنوان یکی از مهدهای تمدن شناخته میشود و کسانی که به رشتههای انسانشناسی، باستانشناسی، تاریخ و … علاقهمند هستند میتوانند با تسلط بر این زبان مسیر راحتتری را طی کنند.
- یادگیری زبان ترکی در سنین کودکی باعث افزایش خلاقیت و تمرکز آنها میشود.
- آموزش زبان ترکی به کودکان کمک میکند با دنیای جدید و فرهنگهای جدید آشنا شوند.
چرا آموزش زبان ترکی برای کودکان سخت است؟
ذهن و فکر کودکان وسعت بسیار زیادی دارند و هیچگونه محدودیت و مرزی برای فراگیری مطالب جدید ندارند اما آموزش یک زبان جدید مانند زبان ترکی به کودکان همواره حساسیتها، چالشها و سختیهای خاص خود را دارند. انرژی کودکان بسیار بیشتر از افراد بزرگسال است و همیشه دنبال راهکارهایی برای تخلیه آن هستند به همین دلیل به سرعت تمرکز خود را از دست میدهند بنابراین مدیریت و آموزش کودکان سختیهای متعددی خواهد داشت. برخلاف زبان مادری که در طول شبانهروز مورد استفاده قرار میگیرد و کودک هیچگونه مقاومتی برای آموزش آن نداشته و بهصورت ناخودآگاه از اطرافیان و محیط همه موارد را فرا میگیرد، یادگیری زبان دوم میتواند مشکلات و چالشهای متعددی داشته باشد.
کودکان در حقیقت کاملاً غیرقابلپیشبینی هستند و بههیچعنوان نمیتوان تشخیص داد که در یک لحظه خاص در فکر انجام چه کاری هستند به همین دلیل توجه به نکات آموزش زبان ترکی برای کودکان اهمیت بالایی دارد. بهصورت کلی روشهای آموزش زبان ترکی به کودکان تفاوتهای متعددی در مقایسه با بزرگسالان دارد و لازم است که مدرس زبان بهخوبی ذهن و انرژی آنها را کنترل و مدیریت کند. استفاده از کتاب آموزش زبان کودکان و روشهای خاص میتواند کمک زیادی به مدرس برای کسب نتیجه بهتر بکند.
مشکل زبان ترکی برای کودکان مهاجر
ترکیه به دلیل داشتن تشابهات فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی به یکی از محبوبترین کشورها در میان ایرانیان برای مهاجرت و اخذ اقامت تبدیل شده است و بسیاری از خانوادههای ایرانی در سالهای اخیر به این کشور مهاجرت کردهاند. عدم آشنایی کودکان مهاجر با زبان ترکی میتواند مشکلاتی برای آنها ایجاد کند بنابراین بهترین راهکار این است که افراد قبل از مهاجرت به کشورهای ترکزبان حتماً کودکان خود را آموزش بدهند تا در مدارس و … دچار چالش و مشکلی نشوند. خوشبختانه راهکارهای آموزشی مختلف و متعددی وجود دارند و با توجه به آنکه کودکان دغدغههای ذهنی افراد بزرگسال را ندارند میتوانند در مدت کوتاهی با این زبان آشنا شوند.
کودکان در حقیقت کاملاً غیرقابلپیشبینی هستند و بههیچعنوان نمیتوان تشخیص داد که در یک لحظه خاص در فکر انجام چه کاری هستند به همین دلیل توجه به نکات آموزش زبان ترکی برای کودکان اهمیت بالایی دارد. بهصورت کلی روشهای آموزش زبان ترکی به کودکان تفاوتهای متعددی در مقایسه با بزرگسالان دارد و لازم است که مدرس زبان بهخوبی ذهن و انرژی آنها را کنترل و مدیریت کند. استفاده از کتاب آموزش زبان کودکان و روشهای خاص میتواند کمک زیادی به مدرس برای کسب نتیجه بهتر بکند.

بهترین راهکارهای آموزش زبان ترکی برای کودکان
همانگونه که گفته شد آموزش زبانهای دوم، سوم و … به کودکان میتواند با چالشها و سختیهای متعددی همراه باشد. خوشبختانه روشها و راهکارهای متعددی برای آموزش زبان به کودکان وجود دارد که هرکدام میتوانند با توجه به ویژگیها و قابلیتهایی که دارند برای کودکان مختلف مفید باشند. منابع آموزشی مختلف و متعددی همچون انواع کتابها، نرمافزار، بازیها، رسانه، سایتها، ویدیوها و … وجود دارند که میتواند برای آموزش زبان به کودکان از آنها استفاده کرد. از بهترین شیوههای آموزشی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
آموختن زبان ترکی به کودکان همراه با بازی
بدون استثنا همه کودکان عاشق بازی هستند و بازیها میتواند بهترین و مؤثرترین شیوه آموزش مطالب مختلف به آنها باشد و زبان ترکی نیز از این قاعده خارج نیست. بهصورت کلی در تمام کشورهای پیشرفته از بازیها بهعنوان بهترین و مؤثرترین شیوه آموزش زبان یاد میشود و همواره تلاش میشود که تمامی امکانات و تجهیزات آموزشی در راستای بازیهای مختلف به کار گرفته شوند. آموزش واژهها، اصطلاحات، اعداد، جملات و … در هنگام انجام بازی هم میتواند راحتتر باشد و هم نتیجه مؤثرتری دارد و کودکان میتوانند با سرعت بیشتری مطالب جدید را به ذهن خود بسپارند. البته یکی از مهمترین نکات آموزش زبان ترکی برای کودکان عدم سختگیری بیشازحد است چراکه کودکان به سرعت خسته میشوند و ممکن است از مطالب جدید دلزده شوند و دیگر تمایلی به یادگیری نداشته باشند
شرکت در کلاس های آموزشی
بهترین و مؤثرترین شیوه یادگیری زبانهای خارجه برای همه افراد از کودک تا بزرگسال شرکت در کلاسهای حضوری و قرار گرفتن در جو و اتمسفر زبان مورد نظر است. البته کلاسهای حضوری شرایط مختلفی دارند و برای هر سن و سالی میتوانند تفاوتهایی داشته باشند. شیوهها و روشهای آموزشی متعددی برای آموزش زبان وجود دارد ولی شرکت در کلاسهای آموزشی و حضوری بهترین و کاربردیترین شیوه آنها است. ازآنجاییکه شرکت در کلاسها به کودکان اجازه میدهد که در جمع دوستان و افراد هم سن و سال خود قرار بگیرند انگیزه و اراده بیشتری برای آموزش پیدا میکنند. فضای رقابتی، رفاقتی و صمیمانه کلاسهای آموزشی، دسترسی به کتاب آموزش زبان ترکی و … به کودکان کمک میکند که با سرعت و کیفیت بالاتری مطالب را یاد بگیرند.
استفاده از روش های آموزشی متعدد
انجام کارهای تکراری به سرعت باعث خستگی و کسل شدن کودکان میشود به همین دلیل بههیچعنوان نباید از روشها و راهکارهای تکراری برای آموزش زبان ترکی برای کودکان استفاده کرد. کودکان باید بتوانند در یک زمان مشخص احساس متفاوتی داشته باشند. روشهای مختلف آموزشی مانند نقاشی کردن، بازی کردن، دیدن فیلم و کارتون، موسیقی، برگزاری مسابقه، استفاده از بستههای آموزشی مقدماتی، استفاده از پوسترها در اتاق کودک، خواندن داستان و کتابهای کمدی، استفاده از کاردستی و عروسک، نوشتن و … میتوانند به یادگیری و آموزش زبان به کودکان کمک ویژهای بکنند.
استفاده از انیمیشن و کارتون
انیمیشن و کارتون محبوبیتی وصفنشدنی نزد کودکان دارند بهگونهای که حتی اگر هیچ واژه و اصطلاحاتی از شخصیتهای کارتونی برای کودکان مفهومی نداشته باشد بازهم به آن علاقه داشته و آن را تماشا میکنند.
انیمیشنها و کارتونها با زبانی کاملاً کودکانه و جذاب تولید میشوند به همین دلیل میتوانند نقش ویژهای در آموزش زبان ترکی برای کودکان داشته باشند. زمانی که کودک برنامههای موردعلاقه خود را دنبال میکند بهمرورزمان میتواند به لغات، اصطلاحات و جملات مختلف تسلط پیدا کند.
استفاده از موسیقی های کودکانه
خواندن شعر به زبان ترکی
استفاده از مدرس خصوصی
تمامی موارد گفته شده میتوانند تأثیر مثبتی در آموزش زبان ترکی به کودکان داشته باشند اما استفاده از مدرس خصوصی نیز میتواند یکی از بهترین روشها باشد. معمولاً مدرسها از روشها، تکنیکها، منابع و شیوههای آموزشی ویژهای برای آموزش استفاده میکنند که میتواند تأثیر بیشتری داشته باشد.
مدرس میتواند متناسب با شخصیت کودک، سن او، شرایط روحی و روانی، میزان استعداد و توانایی کودک، میزان آشنایی قبلی کودک با زبان ترکی، دسترسی به منابع و کتاب آموزش زبان و … از بهترین روش آموزشی استفاده کند.
داشتن ارتباط با ترک زبانان یا افرادی که قصد آموزش ترکی به فرزند خود را دارند

بهترین راهکارهای آموزش زبان ترکی برای کودکان
همانگونه که گفته شد آموزش زبانهای دوم، سوم و … به کودکان میتواند با چالشها و سختیهای متعددی همراه باشد. خوشبختانه روشها و راهکارهای متعددی برای آموزش زبان به کودکان وجود دارد که هرکدام میتوانند با توجه به ویژگیها و قابلیتهایی که دارند برای کودکان مختلف مفید باشند.
منابع آموزشی مختلف و متعددی همچون انواع کتابها، نرمافزار، بازیها، رسانه، سایتها، ویدیوها و … وجود دارند که میتواند برای آموزش زبان به کودکان از آنها استفاده کرد. از بهترین شیوههای آموزشی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
آموختن زبان ترکی به کودکان همراه با بازی
بدون استثنا همه کودکان عاشق بازی هستند و بازیها میتواند بهترین و مؤثرترین شیوه آموزش مطالب مختلف به آنها باشد و زبان ترکی نیز از این قاعده خارج نیست. بهصورت کلی در تمام کشورهای پیشرفته از بازیها بهعنوان بهترین و مؤثرترین شیوه آموزش زبان یاد میشود و همواره تلاش میشود که تمامی امکانات و تجهیزات آموزشی در راستای بازیهای مختلف به کار گرفته شوند. آموزش واژهها، اصطلاحات، اعداد، جملات و … در هنگام انجام بازی هم میتواند راحتتر باشد و هم نتیجه مؤثرتری دارد و کودکان میتوانند با سرعت بیشتری مطالب جدید را به ذهن خود بسپارند.
البته یکی از مهمترین نکات آموزش زبان ترکی برای کودکان عدم سختگیری بیشازحد است چراکه کودکان به سرعت خسته میشوند و ممکن است از مطالب جدید دلزده شوند و دیگر تمایلی به یادگیری نداشته باشند.
شرکت در کلاس های آموزشی
بهترین و مؤثرترین شیوه یادگیری زبانهای خارجه برای همه افراد از کودک تا بزرگسال شرکت در کلاسهای حضوری و قرار گرفتن در جو و اتمسفر زبان مورد نظر است. البته کلاسهای حضوری شرایط مختلفی دارند و برای هر سن و سالی میتوانند تفاوتهایی داشته باشند. شیوهها و روشهای آموزشی متعددی برای آموزش زبان وجود دارد ولی شرکت در کلاسهای آموزشی و حضوری بهترین و کاربردیترین شیوه آنها است.
ازآنجاییکه شرکت در کلاسها به کودکان اجازه میدهد که در جمع دوستان و افراد هم سن و سال خود قرار بگیرند انگیزه و اراده بیشتری برای آموزش پیدا میکنند. فضای رقابتی، رفاقتی و صمیمانه کلاسهای آموزشی، دسترسی به کتاب آموزش زبان ترکی و … به کودکان کمک میکند که با سرعت و کیفیت بالاتری مطالب را یاد بگیرند.
استفاده از روشهای تشویقی برای آموزش زبان ترکی
بهصورت کلی کودکان از تکرار بیشازحد یک کار خسته میشوند و ممکن است دیگری تمایلی به انجام آن نداشته باشند به همین دلیل میتوان برای آموزش هر بخش از زبان جایزهای برای آنها در نظر گرفته شود. کودکان عاشق جایزه هستند و زمانی که با انجام کاری موفق به دریافت جوایز شوند انگیزه بیشتری پیدا میکنند. بهصورت کلی تشویقهای گفتاری مانند آفرین، خیلی خوب بود، این کار را بهتر از دفعه پیش انجام دادی و … میتواند در کنار اهدای جوایز کمک زیادی به آموزش زبان ترکی برای کودکان خواهد کرد. بهعنوانمثال زمانی که کودک در کارتونها و انیمیشنهای آموزشی به یک کاراکتر یا شخصی خاص علاقهمند میشود میتوان با خرید آن و هدیه دادن انگیزه و اراده آموزشی او را چندین برابر کرد.
استفاده از روش های آموزشی متعدد
انجام کارهای تکراری به سرعت باعث خستگی و کسل شدن کودکان میشود به همین دلیل بههیچعنوان نباید از روشها و راهکارهای تکراری برای آموزش زبان ترکی برای کودکان استفاده کرد. کودکان باید بتوانند در یک زمان مشخص احساس متفاوتی داشته باشند.
روشهای مختلف آموزشی مانند نقاشی کردن، بازی کردن، دیدن فیلم و کارتون، موسیقی، برگزاری مسابقه، استفاده از بستههای آموزشی مقدماتی، استفاده از پوسترها در اتاق کودک، خواندن داستان و کتابهای کمدی، استفاده از کاردستی و عروسک، نوشتن و … میتوانند به یادگیری و آموزش زبان به کودکان کمک ویژهای بکنند.
استفاده از مدرس خصوصی
تمامی موارد گفته شده میتوانند تأثیر مثبتی در آموزش زبان ترکی به کودکان داشته باشند اما استفاده از مدرس خصوصی نیز میتواند یکی از بهترین روشها باشد. معمولاً مدرسها از روشها، تکنیکها، منابع و شیوههای آموزشی ویژهای برای آموزش استفاده میکنند که میتواند تأثیر بیشتری داشته باشد. مدرس میتواند متناسب با شخصیت کودک، سن او، شرایط روحی و روانی، میزان استعداد و توانایی کودک، میزان آشنایی قبلی کودک با زبان ترکی، دسترسی به منابع و کتاب آموزش زبان و … از بهترین روش آموزشی استفاده کند. از جمله مهم ترین مزایای تدریس خصوصی برای کودکان میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
- در تدریس خصوصی کودک و استاد تمام تمرکز خود را معطوف هم میکنند و نقاط قوت و ضعف کودک به سادگی مشخص میشود.
- کلاس تدریس خصوصی موجب ایجاد یک رابطه عمیق و مؤثر بین استاد و کودک میشود و معلم تمام تلاش خود را برای آموزش کودک به کار خواهد گرفت.
- میزان پرت شدن حواس کودک در تدریس خصوصی به حداقل رسیده و توجه و تمرکز او به آموزش معطوف خواهد شد.
- اعتمادبهنفس کودک افزایش پیدا میکند.
- چنانچه کودک نتوانست ارتباط خوبی با معلم برقرار کند میتوان به سادگی معلم را تعویض کرد
- تعداد جلسات و زمان برگزاری کلاس تحت کنترل کودک زبانآموز خواهد بود.
استفاده از انیمیشن و کارتون
انیمیشن و کارتون محبوبیتی وصفنشدنی نزد کودکان دارند بهگونهای که حتی اگر هیچ واژه و اصطلاحاتی از شخصیتهای کارتونی برای کودکان مفهومی نداشته باشد بازهم به آن علاقه داشته و آن را تماشا میکنند. انیمیشنها و کارتونها با زبانی کاملاً کودکانه و جذاب تولید میشوند به همین دلیل میتوانند نقش ویژهای در آموزش زبان ترکی برای کودکان داشته باشند. زمانی که کودک برنامههای موردعلاقه خود را دنبال میکند بهمرورزمان میتواند به لغات، اصطلاحات و جملات مختلف تسلط پیدا کند.

استفاده از موسیقی های کودکانه
از دیگر روشهای آموزشی مفید و مؤثر زبان ترکی به کودکان میتوان به استفاده از موسیقیهای کودکانه اشاره کرد. والدین میتوانند در محیطهای مختلفی همچون منزل، ماشین و … موسیقیهای ترکی کودکانه برای کودکان خود پخش کنند. زمانی که موسیقی بارها تکرار شود کودکان بهصورت ناخودآگاه اصطلاحات و واژههای موجود در آن را به حافظه میسپارند. این روش میتواند حتی در کلاسهای حضوری برای تنوع و جلوگیری از خستگی کودکان انجام شود.
شعرهای کودکانه مانند موسیقی و بازی میتواند کمک زیادی به پرورش هوش و ذهن کودکان بکند. خوشبختانه بهراحتی میتوان به کتابهای شعر دسترسی داشت و در صورت نبود کتاب میتواند اشعار کودکانه را دانلود کرده و بهصورت فایل پادکست آن را برای کودکان پخش کرد تا مهارتهای گوش دادن و حرف زدن آنها به زبان ترکی تقویت شود.
داشتن ارتباط با ترکزبانان
قرار گرفتن در محیط، جو و اتمسفری خاص باعث میشود فرد بهصورت ناخودآگاه تلاش کند که همرنگ سایرین شده و با آنها ارتباط برقرار کند به همین دلیل است که حتی افراد بزرگسال و بیسواد زمانی که در یک محیط با زبانی جدید قرار میگیرند بهمرورزمان میتوانند به زبان محیط مسلط شوند. از مهمترین نکات آموزش زبان ترکی برای کودکان استفاده از آموزشهای محیطی است و زمانی که کودک با کودکان ترکزبان ارتباط داشته باشد و یا در ارتباط با همکلاسیهای خود باشد میتواند سریعتر زبان ترکی را یاد بگیرد.
خواندن شعر به زبان ترکی
بهترین کتاب های آموزش زبان ترکی برای کودکان
خوشبختانه امروزه برخلاف گذشته منابع و مراجع معتبر و مفیدی برای آموزش انواع زبان های خارجه در اختیار مردم قرار دارند که هر کدام مزایا، قابلیت ها و ویژگی های خاص خود را دارند. اگرچه منابع متعددی وجود دارند اما کتاب ها بهترین و مطمئن ترین منبع هایی هستند که می توان برای آموزش زبان ترکی برای کودکان از آن استفاده کرد.
برخلاف گذشته امروزه افراد میتوانند به منابع و مراجع مختلفی برای یادگیری انواع زبانهای خارجی دسترسی داشته باشند و متناسب با شرایط خود از آنها استفاده کنند. اگرچه منابع مختلفی برای آموزش زبان ترکی برای کودکان وجود دارند اما کتابهای بهترین منابع برای یادگیری زبان ترکی هستند و تقریباً همیشه بدون جایگزین بودهاند همچنین مقاله همه چیز درباره یادگیری زبان ترکی مسیر درستی را برای یادگیری این زبان پیشنهاد می دهد. از مهمترین کتابهای آموزش ترکی میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
· مجموعه کتاب Ebru turkce
· مجموعه کتابهای Istanbul
· مجموعه کتاب واژهنامههای ترکی
· مجموعه کتاب Yeni Hitit
· مجموعه کتاب yedi iklim türkçe
· کتاب KANAR FARSCA TURKCE SOZLUK
· دستور زبان ساده ترکی استانبولی
جمعبندی نهایی
سخن نهایی
آموزش زبان دوم، سوم و … به کودکان میتواند چالشها و سختیهای خاص خود را داشته باشد به همین دلیل لازم است که از روشها و راهکارهای متعدد و منحصربهفردی استفاده کرد. ذهن و فکر کودکان پتانسیل بالایی برای آموزش دارد اما به سرعت تمرکز خود را از دست میدهند بنابراین باید به پارامترها و نکات مختلفی در آموزش آنها توجه کرد. زبانآموزان و افراد مختلفی میتوانند برای تهیه انواع منابع و کتابهای ترکی و همچنین خرید آنلاین کتاب انگلیسی به سایت فروشگاهی هدف نوین مراجعه کرده و بهترین و معتبرترین منابع را تهیه کنند.