در این مقاله به آموزش زبان ترکی و بهترین منابع آموزش زبان ترکی می پردازیم و همچنین هدف ما این است که با فرهنگ ترکی آشنا شوید
ترکی زبان رسمی کشور ترکیه است، اما در برخی دیگر از کشورها نیز به کار گرفته میشود. تقریبا ۷۵ میلیون نفر در کشور ترکیه و میلیونها نفر در کشورهایی مانند آلمان، قبرس و یونان به زبان ترکی صحبت میکنند. یادگیری زبان ترکی به این خاطر اهمیت دارد که فرصتهای بسیار زیادی را از جهت مهاجرت و ارتقاء شغلی برای ما به وجود میآورد. زمانی که دایره ارتباط خود را تا این حد گسترده میکنیم، مطمئنا فرصتهای بیشتری پیش روی ما قرار خواهند گرفت.
درباره آموزش زبان ترکی استانبولی
زبان ترکی ارتباط چندانی با زبانهای دیگر اروپا یا خاورمیانه ندارد، بلکه (تا حدودی از راه دور) با زبانهای فنلاندی و مجاری در ارتباط است. ترکی به عنوان یک زبان همچسبان (Agglutinative) به شمار میآید، بدین معنی که مفاهیم جدید از طریق افزودن پسوند به ریشه کلمات تشکیل میشوند. این یعنی اگر در زبان فارسی بخواهیم بگوییم: «آنها به اینجا نمیآمدند»، تمامی این جمله را میتوان با یک کلمه ترکی بیان کرد: « Gelmiyorlardi».
از سوی دیگر، زبان ترکی به جای حروف اضافه هم از پسوند استفاده میکند و مفعولها معمولا در جمله مقدم بر فعل هستند. بنابراین ترتیب جملات در زبان فارسی یا انگلیسی با ترکی تفاوت خواهد داشت. اگرچه این امر در ابتدا بسیار عجیب به نظر میرسد، اما به هیچ عنوان نگران آن نباشید. در هنگام یادگیری زبان ترکی، ساختارها و واژگان جدید به سرعت در ذهن شما نقش بسته و پس از مدتی احساس راحتی خواهید کرد.
آن چه باید از “فرهنگ ترکی” بدانید!
مردم ترکیه از دیرباز به مهمنوازی و خونگرمی معروف هستند. این مهماننوازی تا حدی گسترده است که حتی اگر شما را برای اولین بار ملاقات کنند، باز هم به احتمال زیاد شما را برای یک شام مجلل به خانه خود دعوت خواهند کرد. در همان حال، مردم ترکیه عاشق تاریخ، هنر و ادبیات هستند. آنها شبهای زیادی را در کنار یکدیگر به خواندن کتاب و شعر میگذرانند. معماری ساختمانهای معروف ترکیه نیز از همین امر نشات گرفته است.
ترکها به زمان اهمیت زیادی میدهند و اغلب سعی میکنند که زودتر از وقت مشخص شده در محل قرار حضور داشته باشند. یکی از نکات جالب در ترکیه میزان اهمیت وعده صبحانه و نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه است. این احتمال وجود دارد که یک ترک به جای نهار یا شام، شما را به صرف صبحانه دعوت کند.
بهترین منابع آموزش زبان ترکی
اگر قصد دارید دانش خود در مورد زبان ترکی را ارتقاء دهید، بهترین راه استفاده از منابع جدید و به روز است. مجموعه کتابهای “Yedi Iklim” یکی از منابعی است که زبانآموزان را در تمامی سطوح همراهی کرده و مطالبی بسیار سرگرمکننده در اختیار آنان قرار میدهد. برخی دیگر از منابع مناسب برای یادگیری زبان ترکی را در پایین مشاهده میکنیم:
۱. “The Delights of Learning Turkish: Companion Workbook” نوشته یاسر ازندال کوزوچو
۲. “Complete Turkish Beginner to Intermediate Course” نوشته عثمان چلن پولارد
۳. “۲۰۰۰ Most Common Turkish Words in Context” انتشارات Lingo Mastery

چه کتاب هایی را برای آموزش زبان ترکی از پایه شروع کنیم؟
اغلب کسانی که در کلاسهای آموزش زبان ترکی شرکت میکنند، با مجموعه کتابهای “Istanbul” روبرو میشوند. این کتابها زبانآموزان را از سطح مبتدی همراهی کرده و تا سطح پیشرفته ادامه دارند. یکی دیگر از منابع محبوب، مجموعه کتابهای “Yeni Hetit” است که آموزشهایی متعدد را در سه سطح مبتدی، متوسط و پیشرفته به زبانآموزان ارائه میدهند.
به همین صورت، کتابهای دیگری مانند «آموزش زبان ترکی استانبولی در ۶۰ روز» و «ترکی استانبولی در ۳۰ روز» وجود دارند که میتوانند جملاتی ساده را به منظور مکالمههای روزمره به شما آموزش دهند. البته این کتابها تنها جملات و اصطلاحات آماده را دربر دارند و برای یادگیری ساختارهای پیچیده باید به سراغ کتابهای دیگر بروید.
یادگیری زبان ترکی چه مدت طول می کشد؟
مدتزمان مورد نیاز برای یادگیری هر زبانی به عواملی مانند سطح فعلی، سطح مورد نیاز، تجربه در یادگیری زبانهای دیگر، انگیزه فردی، تداوم در یادگیری و میزان تمرین روزانه بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر قبلا یک زبان دیگر را به صورت خودآموز یاد گرفته و انگیزه بالایی برای یادگیری زبان ترکی داشته باشید، مدت زمان ۴۴ هفته (حدود ۱۰ ماه) برای تسلط نسبی بر این زبان مناسب است. در غیر این صورت باید حداقل یک سال و نیم به یادگیری ترکی اختصاص دهید.

سطوح مختلف آموزش زبان ترکی
چارچوب مرجع اروپایی برای سطحبندی زبانهای مختلف شش سطح را برای زبان ترکی در نظر گرفته است. این شش سطح عبارتاند از:
A1 (Temel Seviye 2)
- توانایی برقراری ارتباطات ساده
- پرسش و پاسخهای ساده
A2 (Temel Seviye 4)
- دانش ابتدایی در مورد زبان و ساختارهای آن
- توانایی صحبت در مورد موضوعات عادی و قابل پیشبینی
B1 (Orta Seviye 4)
- دانش متوسط در مورد زبان و ساختارهای آن
- پاسخدهی به برخی از موضوعات مختلف مانند باز کردن حساب بانکی
B2 (Yüksek seviye 2)
- دانش بالا در مورد زبان و ساختارهای آن
- توانایی مکالمه در مورد موضوعات گسترده مانند توصیف دقیق یک مکان
C1 (Yüksek seviye 4)
- دانش عالی در مورد زبان و ساختارهای آن
- توانایی صحبت کردن در مورد موضوعات غیر قابل پیشبینی
C2 (Yetkin seviye)
- دانش زبان در حد دانشگاهی و حتی زبان مادری
- توانایی مکالمه و نگارش انواع متون علمی، ادبی و اجتماعی
روش یادگیری بهتر زبان ترکی: “چگونه می توانم سریع انگلیسی را بیاموزم؟”
حضور در کلاس درس به همراه معلم و دانشآموزان سنتیترین روش برای یادگیری زبان است. استفاده از دورههای آنلاین یا رسانههای مختلف برای کسانی مناسب است که قصد یادگیری زبان ترکی را دارند، اما زمان کافی برای حضور در کلاسهای آموزش ندارند. این امکان را در اختیار دارید که در ماشین یا در حال حرکت ترکی یاد بگیرید، یا اینکه در منزل پشت کامپیوتر بنشینید و مطالب را تمرین کنید.
پیدا کردن یک پارتنر برای مکالمه میتواند بیشتر دردسرهای شما را به صورت کلی از میان بردارد. در این روش، دو نفر نقش معلم و شاگرد را به صورت نوبتی ایفاء میکنند. اگر از قبل کمی ترکی بلدید و فقط میخواهید تمرین کنید، این روش بسیار عالی خواهد بود، اما باید همیشه و در هر حال به فکر پیشرفت نفر مقابل هم باشید.
قبل از اینکه کاملا غرق یادگیری زبان ترکی شوید، با استفاده از فیلم، موسیقی یا رسانههای دیگر خود را سرگرم کنید. اگر به تازگی قصد شروع دارید، به چیزی بیش از یک کتاب دستور زبان ترکی، فرهنگ لغت و چند کتاب لغت نیازی ندارید. کتابها بعد از مدتی شما را به سطحی میرسانند که بتوانید متون بیشتری بخوانید، اما کمک چندانی به درک مطلب یا مکالمه نمیکنند. بنابراین باید از روشهای آموزشی دیگر نیز استفاده کنید.
چگونه از پس گرامر ترکی بربیایم؟
اغلب اوقات تصورات اشتباهی در مورد گرامر ترکی وجود دارد. کسانی که یادگیری زبان ترکی را آغاز میکنند، گرامر را به عنوان ماموریتی غیرممکن در نظر میگیرند، اما واقعا چنین نیست. تسلط بر گرامر ترکی در صورتی امکانپذیر است که دانش خوبی در مورد پسوندهای ترکی داشته باشید. بسیاری از این پسوندها را میتوانید با مطالعه کتب مختلف فرا بگیرید، اما نحوه استفاده از آنها به تمرین بیشتر نیاز دارد. به همین خاطر بهتر است که کتابهای زیادی را به زبان ترکی بخوانید تا با ساختار جملات آشنا شوید.
بررسی ریشه لغات زبان ترکی یک راه مناسب برای آشنایی بیشتر با ساختار لغات و جملات است. زمانی که یاد بگیرید به چه صورت هر کلمه را به ریشه و پسوندهای آن تقسیم کنید، یعنی مطمئنا در مسیر درست قرار دارید. پس از مدتی متوجه خواهید شد که درست کردن جملات با استفاده از پسوندها به طور شگفتانگیزی ساده است. تنها کمی تمرین به صورت روزانه مورد نیاز است تا چم و خم راه را یاد بگیرید.
آموزش زبان ترکی برای کودکان
قدرت یادگیری زبان توسط کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان است، چرا که میتواند ساختارهای جدید را بدون در نظر گرفتن نکات دیگر نظاره کنند. خوشبختانه منابع زیادی مانند داستان کوتاه، نرم افزارهای کامپیوتری و گوشی همراه، بازیهای بچگانه و غیره وجود دارند که میتوانید برای آموزش کودکان خود مورد استفاده قرار دهید. برای اینکه فرزندتان انگیزه بیشتری برای یادگیری زبان ترکی داشته باشد، همیشه خودتان هم در آموزشها شرکت کنید.
ساختارها و جملات را به صورت پیوسته برای کودکان خود تکرار کنید. به دنبال آموزش چیزهایی باشید که مورد علاقه کودکان هستند و هر از چند گاهی به آنها اشاره کنید. به یاد داشته باشید که همیشه کودکان را به خاطر پیشرفت به دست آمده تشویق کنید. هرگونه پیشرفت مانند یادگیری نام رنگها یا حیوانات، برقراری مکالمه ساده یا هر چیز دیگری باید با جایزههایی مانند آبنبات، اسباببازی یا یک بازی ویدئویی مورد علاقه همراه باشند. تشویق مداوم اشتیاق کودک برای یادگیری را تقویت میکند.
آموزش زبان ترکی برای بزرگسالان
زبان ترکی بسیار سرزنده و شاد است و آواهای زیبای زیادی دارد. بنابراین سعی کنید که آموزش زبان را پیش از هر چیز به صورت یک سرگرمی هیجانانگیز درآورید. اگرچه بزرگسالان پیش از آغاز هر دوره آموزشی باید از اهداف دقیق آگاه شوند و مطابق آن برنامهریزی کنند، اما این بدان معنا نیست که نمیتوانند به صورت بچگانه رفتار کنند. انعطافپذیر باشید و از روشهای مختلف برای افزایش میزان یادگیری استفاده کنید.
بیشتر بزرگسالان دوست دارند که در مورد خاطرات کودکی خود صحبت کنند. بنابراین به آنها اجازه دهید که به زبان ترکی در مورد آنها حرف بزنند. زبانآموزان بزرگسال را ترغیب کنید تا در فرایند یادگیری به یکدیگر کمک کنند. چنین کاری حس تعلق به گروه را در ذهن آنها به وجود خواهد آورد و شانس موفقیت در یادگیری را به شیوهای چشمگیر افزایش میدهد.