زبان انگلیسی به عنوان یکی از معتبرترین و کاربردیترین زبانها در سراسر دنیا شناخته میشود که در اقتصاد، علوم، سیاست، ورزش و … در سراسر دنیا مورد استفاده قرار گرفته و امروزه بیش از ۷۰۰ میلیون نفر گویشور دارد. امروزه انواع آزمونهای مختلفی برای اخذ مدرک زبان در سراسر دنیا برگزار میشود که مهمترین آنها شامل IELTS، TOFEL، EPT، FCE، MSRT و … هستند. هرکدام از این آزمونها از اعتبار خاصی برخوردار بوده و در بسیاری از کشورها مورد تائید هستند. آزمون آیلتس به عنوان یکی از معتبرترین آزمونهای زبان انگلیسی در جهان شناخته میشود که در بیشتر از ۱۱۰ کشور جهان برگزار میشود و بیشتر از ۱۰ هزار سازمان مختلف آن را پذیرش میکنند. این آزمون در بخشهای مختلفی انجام میشود و یکی از مهمترین بخشهای آن قسمت مصاحبه است. در ادامه مطلب به بررسی کامل بخش مصاحبه آیلتس و نکات مهم آن پرداخته خواهد شد.
آزمون آیلتس چیست؟
آیلتس یا IELTS در حقیقت مخفف عبارت International English Language Testing است و به معنی سازمان جهانی ارزیابی زبان انگلیسی میباشد. این آزمون اعتبار بسیار بالایی دارد و مورد تائید هزاران مؤسسه آموزشی، کارفرما، دولت، ادارات مهاجرت و بنگاههای کار است و بهوسیله دانشگاه کمبریج، مرکز آیلتس استرالیا و کنسولگری انگلستان برگزار میشود. هدف اصلی آزمون آیلتس ارزیابی ۴ مهارت اصلی Writing، Listening، speaking و Reading است. این آزمون ۳ نوع مختلف دارد که شامل IELTS General Training، IELTS Academic و آزمون IELTS Life Skills هستند و آزمون آکادمیک آن معتبرترین و پرطرفدارترین نوع آزمون آیلتس است. داوطلبان میتوانند با خرید کتاب آزمون کمبریج و انواع منابع معتبر دیگر در این آزمون موفق شوند و مدرک مورد نظر خودشان را اخذ کنند.
آنچه از مصاحبه آزمون آیلتس باید بدانیم
بهصورت کلی زمانی که در مورد آزمون آیلتس بحث میشود منظور همان آزمون آکادمیک آیلتس است. در این آزمون هر چهار مهارت اصلی خواندن، نوشتن، شنیدن و حرف زدن داوطلبان مورد سنجش و ارزیابی قرار خواهد گرفت. در اصل بخش مصاحبه آیلتس میتواند مهارتهای داوطلبان را بهصورت شفاهی به چالش بکشد. بخش مصاحبه آزمون آیلتس معمولاً ۱۵ دقیقه طول میکشد و در این مدت داوطلب باید بتواند نمرات بالایی از ممتحن دریافت کند.
فرمت و ساختار اصلی مصاحبه آزمون آیلتس
میتوان گفت بخش مصاحبه آیلتس مهارتهای Listening و speaking را ارزیابی میکند و در سه بخش اصلی انجام میشود که به شرح زیر هستند:
- در بخش اول سؤالاتی عمومی همچون اطلاعات شخصی، اطلاعات شغلی، تحصیلات، وضعیت تأهل، محل زندگی، محل تولد و … از داوطلب پرسیده میشود و داوطلب باید قادر باشد بهصورت دقیق و کامل این پرسشها را پاسخ بدهد.
- در بخش دوم ممتحن یا اگزمینر کارتهای مختلفی در اختیار داوطلب قرار میدهد که در هرکدام از آنها موضوعات و تاپیکهای مختلفی نوشته شدهاند. سپس حدوداً ۱ دقیقه به داوطلب فرصت داده خواهد شد تا در مورد موضوعات تأمل کند و در نهایت باید بتواند حدوداً ۲ دقیقه در مورد این موضوعات سخنرانی کند. توضیحات زبانآموز باید کاملاً مرتبط بوده و از انسجام خوبی برخوردار باشد.
- در بخش سوم که آخرین قسمت مصاحبه است اگزمینر وارد مکالمه در مورد موضوع دوم با داوطلب میشود و از او سؤالات متعددی میپرسد و داوطلب باید بتواند پاسخهای کامل و دقیقی ارائه کند. اگرچه در این قسمت ممتحن نیز مشارکت دارد اما داوطلب باید فعالیت بیشتری داشته باشد و بتواند از قدرت سخنوری خود استفاده کرده و ممتحن را قانع به تائید مهارتهای او بکند. خرید آنلاین کتاب آیلتس و آشنایی با نحوه برگزاری آزمون آیلتس میتواند کمک زیادی به داوطلبان در موفقیت آنها بکند.
باورهای اشتباه در بخش مصاحبه آیلتس
متأسفانه بسیاری از زبانآموزان و داوطلبان آزمون آیلتس باورها و اعتقادات اشتباهی دارند که ممکن است به عدم موفقیت آنها ختم شود. از جمله مهمترین و رایجترین باورهای اشتباهی که در مورد بخش مصاحبه آیلتس وجود دارد شامل موارد زیر هستند:
بخش مصاحبه آسانترین بخش آزمون است
بسیاری از افراد اعتقاد دارند که بخش مصاحبه سادهترین بخش آزمون است در حالی که این قسمت به میزان سطح و مهارتهای زبانآموزان بستگی دارد. در حقیقت میتوان گفت حرف زدن سختترین مهارت در بین ۴ مهارت اصلی زبان است اما کسانی که به هر چهار مهارت به اندازه کافی تسلط داشته باشند میتوانند مصاحبه را با موفقیت پشت سر بگذارند.
بدون لهجه صحبت کردن تأثیر زیادی در موفقیت داوطلب دارد
هرچند که بدون لهجه صحبت کردن باعث زیبایی مکالمات فرد میشود اما در حقیقت ممتحن بر اساس لهجه داوطلب به او نمره نمیدهد و بیشتر به نحوه استفاده صحیح داوطلب از کلمات، آواها و اصوات اهمیت میدهد. داوطلب باید بتواند بهخوبی از گرامرهای پیچیده زبان استفاده کند و فقط به ادای جملات ساده و راحت اکتفا نکند چرا که در این صورت در سطح پایین رتبهبندی خواهد شد. گرامرهای پیچیده شامل مواردی همچون انواع جملات شرطی، جملات مجهول، جملات معلوم و … هستند و داوطلبانی که بتوانند بهخوبی از آنها استفاده کنند حتی اگر لهجه زیادی داشته باشند نیز نمرات بالایی دریافت خواهند کرد.
همه سؤالات را پاسخ بدهید حتی اگر جواب را نمیدانید
یکی دیگر از باورهای کاملاً غلط در مورد آزمون آیلتس و مصاحبه این است که زمانی که داوطلب پاسخ یک سؤال را نمیداند نباید سکوت کند و باید حتماً صحبت کند. ممتحن و مصاحبه کنند هیچ علاقهای به اطلاعات شخصی زبانآموز ندارد و هدف او فقط ارزیابی مهارتهای انگلیسی او است بنابراین اگر داوطلب پاسخ سؤالی را نمیداند باید صراحتاً اعلام کند که نمیداند و دلیل آن را نیز عنوان کند.
در قسمت دوم مصاحبه آیلتس یادداشتبرداری کنید
بخش مصاحبه آیلتس فقط ۱۵ دقیقه زمان دارد و داوطلب زمان محدودی دارد بنابراین زمانی برای هدر دادن ندارد و لازم است که توجه و تمرکز خود را بر مصاحبه اصلی معطوف کند.
در مصاحبه آیلتس و در هنگام صحبت کردن مکث نکنید
یکی دیگر از باورهای اشتباه در مورد بخش مصاحبه آیلتس نداشتن مکث در هنگام صحبت کردن است. هرچند که روان و صریح حرف زدن میتواند جذابیت بیشتری داشته باشد و هر چقدر فرد منسجمتر و پیوستهتر صحبت کند بهتر است اما پشت سر هم صحبت کردن نمیتواند نتیجه مطلوبی داشته باشد. ممکن است در مواقع مختلف داوطلب نیاز داشته باشد مکث کوتاهی داشته باشد تا بتواند روانتر و واضحتر حرف بزند
مهمترین نکات درباره بخش مصاحبه آیلتس
بهصورت کلی زمانی که داوطلب در اتمسفر و جو آزمون آیلتس قرار میگیرد ممکن است دچار استرس و اضطراب شود و ممکن است حضور اگزمینر و ممتحن باعث شود فرد آرامش و آمادگی خود را از دست بدهد. اساتید متعدد زبان انگلیسی تلاش میکنند که با معرفی بهترین کتاب تست آیلتس و منابع دیگر به زبانآموزان کمک کنند تا بتوانند هر چهار مهارت اصلی خود را تقویت کنند و در نهایت در این آزمون موفق شوند. برای آنکه فرد بتواند بهخوبی این مرحله را پشت سر بگذارد لازم است که حتماً به نکات و پارامترهای مختلفی توجه داشته باشد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
خودداری از ارائه پاسخهای حفظی
خوشبختانه امروزه منابع و مراجع متعدد و متنوعی در زمینه آموزش زبان انگلیسی در دسترس افراد قرار دارند و زبانآموزان میتوانند به کمک آنها مهارتهای خود را تقویت کنند. زمانی که ممتحن سؤالاتی مطرح میکند که فرد قبلاً با آنها مواجه شده است نباید از پاسخهای حفظی و آماده استفاده کند چرا که این کار باعث میشود اگزمینر نمره منفی برای او در نظر بگیرد. اگزمینرها افراد متخصصی هستند و به راحتی متوجه خواهند شد که داوطلب از جوابهای حاضر و یا از مهارتهای خود استفاده میکند بنابراین داوطلب باید تلاش کند که سؤالات را شخصاً و با مهارتهای خود پاسخ بدهد.
اصلاح کردن پاسخهای اشتباه
ممکن است که داوطلبان در طول زمان مصاحبه سؤالاتی را به اشتباه متوجه شوند و به همین دلیل پاسخ اشتباهی به سؤالات بدهند. زمانی که داوطلب متوجه اشتباه خود شد حتماً باید آن را اصلاح کند در غیر این صورت نمره منفی برای او در نظر گرفته میشود.
عدم استفاده از اصطلاحات عامیانه
فضای آزمون آیلتس و مصاحبه یک فضای کاملاً رسمی است و داوطلبان نباید به هیچ عنوان از اصطلاحات عامیانه (Slang) و برای نشان دادن میزان توان و مهارتهای خود استفاده کنند چرا که ممکن است نمرات منفی از ممتحن دریافت کنند. داوطلبان میتوانند به کمک کتاب آزمون تافل و سایر منابع معتبر مهارتهای چهارگانه خود را تقویت کنند تا در زمان مصاحبه بتوانند سؤالات را با بهترین پاسخها جواب بدهند.
سؤال پرسیدن از اگزمینر
یکی از مهمترین نکاتی که در بخش مصاحبه آیلتس که اهمیت بسیار زیادی دارد سؤال پرسیدن است. هرچند که در این بخش قرار است که مهارتهای داوطلب ارزیابی شود اما اگر زبانآموز در بخش سوم مصاحبه سؤالی داشت میتواند بدون استرس از ممتحن سؤال بپرسد. البته فرد باید توجه داشته باشد که در بخشهای اول و دوم بهتر است سؤالی نپرسد چرا که نمره منفی برای او خواهد داشت
دقت داشتن در پاسخ سؤالات
یکی دیگر از نکاتی که داوطلبان باید به آن توجه داشته باشند این است که به دقت به سؤالات پاسخ بدهند. زمانی که داوطلب به مطالب حاشیهای بپردازد اگزمینر خیلی سریع متوجه آن خواهد شد و این به معنی نمره منفی برای او خواهد بود. ارائه توضیحات و پاسخهای حاشیههای و غیر مرتبط ضعف و ناتوانی داوطلب را به اگزمینر میرساند.
خودداری از ارائه پاسخهای کوتاه
بهصورت کلی توضیح و پاسخ کوتاه نشان از عدم توانایی و مهارت زبانآموزان دارد و به هیچ عنوان نباید سؤالات ممتحن را با پاسخهای کوتاه جواب بدهند. داوطلب باید قادر باشد تا جایی که امکان دارد موضوع را بسط بدهد البته نه از طریق بیان موضوعات غیر مرتبط. زمانی که داوطلب پاسخهای کوتاهی ارائه کند ممتحن نمیتواند بهدرستی توان و مهارتهای او را ارزیابی کند و شاید در نهایت نمره مناسب و واقعی را برای داوطلب در نظر نگیرد. فرد باید بتواند به کمک کتاب آموزش زبان انگلیسی و منابع معتبر مهارتهای خود را تقویت کند و پاسخهای کاملی به اگزمینر ارائه کند.
جمعبندی نهایی
آزمون آیلتس در حقیقت به ارزیابی چهار مهارت اصلی خواندن، نوشتن، حرف زدن و گوش دادن داوطلبان میپردازد و داوطلبان میتوانند از منابع و مراجع مختلف برای آمادگی و موفقیت در این آزمون استفاده کنند. بخش مصاحبه آیلتس یکی از مهمترین بخشهای این آزمون است که نقش ویژهای در تعیین سطح داوطلب دارد. برای موفقیت در این بخش لازم است که زبانآموزان به نکات مختلفی همچون عدم ارائه پاسخهای حفظی و کوتاه، اصلاح کردن اشتباهات، سؤال پرسیدن از اگزمینر، عدم استفاده از اصطلاحات عامیانه و … توجه داشته باشند.